Christopher Polly Architect 13

Christopher Polly Architect – Haines House

Located in the inner city Sydney suburb of Newtown, the Haines House was designed by the architects at Christopher Polly Architect and it stands out in the surrounding urban landscape, blurring the line between outdoor and indoor.  (Photography: Brett Boardman)

Christopher Polly Architect 13 498x664 Christopher Polly Architect   Haines HouseThe proposal involved the addition of an open plan volume beyond the original rear roof plane of an existing single storey semi-detached dwelling, to improve the physical and visual relationships to the new rear garden, while harnessing improved access to sunlight, natural ventilation and views to borrowed landscapes and sky beyond.

Christopher Polly Architect 1 498x373 Christopher Polly Architect   Haines House Christopher Polly Architect 4 498x650 Christopher Polly Architect   Haines House

The low roof height served to establish a datum that scribed the alignment of all elements wrapped around the interior of the rear volume, setting the heights of the rear steel door head and sliding doors, timber board wall and laundry unit linings and new wall heights of the retained bathroom. Fixed highlight glazing finely connects these newly established bathroom wall heights with the singular ceiling plane, enclosing it from surrounding spaces while borrowing light from three directions.

An arrangement of fine steel plate supports and highlight windows march along the entire low roof, bridging the high and low roofs and wrapping to the rear to enable access to natural ventilation, views to neighbouring landscapes, sky and natural light from somewhat challenged eastern and southern orientations – while pocket concealed sliding doors extend the living spaces onto a roofed terrace that directly connects to the enclosed private garden beyond.

The provision of two living spaces enables vital separation of adult and children functions. The rear open plan volume provides a ‘day’ space for meals preparation, eating and expansive enjoyment of the rear garden, while the upper living room provides an ‘evening’ space for watching TV, reading and separation from utilities. A third room as a study provides flexibility for a future bedroom. A long ‘working wall’ accommodates a kitchen and ample joinery storage, extending outside to incorporate a second toilet.

Christopher Polly Architect 9 498x379 Christopher Polly Architect   Haines House Christopher Polly Architect 3 498x752 Christopher Polly Architect   Haines House Christopher Polly Architect 8 498x373 Christopher Polly Architect   Haines House Christopher Polly Architect 10 498x365 Christopher Polly Architect   Haines House Christopher Polly Architect 11 498x650 Christopher Polly Architect   Haines House

(Images via ArchDaily)

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>