studioMAS: Epping Road Long House

Situated in Forest Town, Johannesburg, this house attempts to complete the incomplete modernism. Its protest against modern architecture as a freestanding sculpture to be admired in monumental isolation is evident as it attempts rather to produce architecture of frontality respecting the idea of a street.

studioMAS Epping Road Long House 01 498x288 studioMAS: Epping Road Long House

The street is seen as the first layer and departure point. Next comes the set-back needed by the regulation, positively seen as yet another layer, followed by the elegant single flight steel stair leading to the piano-nobile. This floor contains the foyer flanked on either side by study and workshops leading to the double height dining and living zone.

studioMAS Epping Road Long House 05 498x288 studioMAS: Epping Road Long House

studioMAS Epping Road Long House 02 498x288 studioMAS: Epping Road Long House

Separating the living area and the study/workshop areas is the strip of servant spaces of storage, cupboards, wardrobes, bookshelves and so on. Giant sliding doors from living/dining open on to a terrace of timber decking housing the swimming pool. At ground level are the garages, cellars and workshops.

studioMAS Epping Road Long House 04 498x288 studioMAS: Epping Road Long House

COMPLETION DATE: 2004

www.studiomas.co.za

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>