studioMAS: Valley Road House

studioMAS Valley Road House 01 498x288 studioMAS: Valley Road House

The brief was a tool to experiment with new typologies of Architecture for a specific South African climate, where the word "climate" encompasses physical, social and economic aspects. The project is viewed as an "estate" first and then as a building in the landscape. It is opposed to "theming" and animation. Rather, it is formed on the basic requirements of its inhabitants and environment.

studioMAS Valley Road House 03 498x288 studioMAS: Valley Road House

The house responds to the moods of its inhabitants as it opens and shuts sometimes manually, sometimes electronically. It allows itself to be internalised and shut off from the world, but can also be very social and open. Cutting into the landscape allows the bedroom to be most private and quiet, with level access to the ridge.

studioMAS Valley Road House 02 498x288 studioMAS: Valley Road House

The other rooms all face the courtyard and the north view. The kitchen is the heart of the house and courtyard. It serves both office and home and is also the casual meeting place of visitors. The walls of the courtyard are transparent and movable, encouraging contact and interaction between the two components of the home.

studioMAS Valley Road House 06 498x288 studioMAS: Valley Road House

COMPLETION DATE: 2004

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>